Vårplantering av blommor i kruka, utomhus

Tips vid plantering av vårblommor utomhus i kruka

Många är vi som är ivriga att plantera vårblommor i krukor för balkongen, altanen och trädgården efter vintern. Jag har fått många frågor kring när man kan börja plantera, och svaret är när temperaturen dagtid ligger på några plusgrader. De flesta frosttåliga växterna klarar som mest 5 minusgrader. Här är några av mina favoriter bland frosttåliga vårblommor och tips som gör att du kan komma igång så tidigt som möjligt.

Några tips så länge det finns risk för minusgrader

  • Det du kan göra för att få plantorna att klara sig bättre kalla dygn under våren är att vänja dem vid kyla, dvs låta dem stå utomhus några timmar i taget när det inte är allt för kallt, dock inte i direkt sol. Då blir de tåligare och klarar en köldknäpp bättre. Kan tyckas lite jobbigt men det är det värt tycker jag.
  • När växterna vant sig kan du täcka dina planteringar med t.ex. ett lakan eller en handduk på natten.
  • Placera krukorna nära en husvägg, i lä men inte i direkt sol.
  • Blir det riktigt kallt kan du ta in planteringarna på nätterna. Planterar du i hinkar eller korgar med handtag så är det enkelt att bära in dem på kvällen.

Kontraster lyfter fram färg och form

Vill du ha mycket liv och rörelse i din plantering så kan du välja växter med kontraster till färg och form som till exempel liten/stor och spetsig/rund blomform, knoppig/utslagen, matta/blanka blad, gult/lila/, rött/blått, osv. Växter och blommor med kontraster kompletterar och lyfter fram varandra. Testa dig fram, du kanske får några nya favoriter?

Några favoriter

Lökväxter är mest tåliga och några favoriter är påskliljor, narcisser, scilla, tulpan och pärlhyacint. Välj gärna att plantera några av sorterna tillsammans. Tulpaner och pärlhyacinter till exempel är magiskt ihop.

Pensén är en annan tålig växt som klarar några minusgrader. Ju bättre kvalitet, desto bättre klarar de sig. Om det är riktigt kallt så skulle jag dock ta in dem, eller åtminstone skydda dem för att vara på den säkra sidan. Om du löpande plockar bort vissna blommor på pensén så kan den klara sig och ge blomning hela sommaren. Plantera ut dem i rabatten om du inte vill ha dem i krukorna längre så står de långt in på sommaren.

Förra vårens penséer flyttade jag till en champagnekylare när det blev dags för sommarplanteringar i ytterkrukorna. De blommade in i augusti.

 

Förgätmigej klarar också några minusgrader och ger så fina kontraster till exempel till påskliljor.

Bellis finns i alla nyanser av rosa till vitt. Ta bort vissna blommor så kommer nya.

Vinterhärdig murgröna är tålig och klarar sig mycket bra. Mina har stått ute i krukor hela vintern och är jättefina nu när det är vårvinter. De passar fint så med alla växter tycker jag.

Ranunkel klarar några minusgrader men trivs allra bäst i temperaturer mellan 0 och 15 plusgrader. Jag skyddar eller tar in blomman om det är kallare än 0.

Blå pärlhyacint i kruka

Blå pärlhyacint i kruka

 

Vattning

Att vattna en gång i veckan är en tumregel men sedan beror det på läget och väderlek. Under våren behöver blommorna inte lika mycket vatten som på sommaren när det är varmt. Det viktiga är att inte helt glömma bort det och att inte vattna för mycket för de trivs inte när de står i vatten. 

Lycka till med dina vårplanteringar. Vill du dela bilder på dina planteringar med mig blir jag så glad. Skicka gärna ett mail till anna@annasblommorisolna.se.

Tillbaka till blogg

Lämna en kommentar

Notera att kommentarer behöver godkännas innan de publiceras.